Hopp til innhold
Nyheter

Fra backend-utvikler til den beste rådgiveren på hypermoderne teknologi

published | byline Marthe Holkestad

I løpet av sine 16 år i NoA Ignite, har Tormod Ulsberg gått fra å være «en av utviklerne» til å bli den rådgiveren alle lener seg på når komplekse problemer skal løses – spesielt hvis det er snakk om Sanity. Bli bedre kjent med Tormod og hør mer om det banebrytende Keystone-prosjektet han jobber med.

Tormod Ulsberg i NoA Ignite

I spalten «Ansikter» blir du bedre kjent med menneskene i NoA Ignite – fra jobber de er aktuelle med til hva som inspirerer dem.

Som utvikler har Tormod Ulsberg alltid vært opptatt av å få nye utfordringer og ny kunnskap. Denne drivkraften har tatt han på en unik konsulentreise, og nå jobber han like mye med salg som han koder. Om ikke mer.

– Tradisjonelt har dette handlet om teknologi, men jeg har også hatt et ønske om å utvikle meg på andre områder. Reisen startet da jeg ble mer involvert i salg, og gjennom tapte anbud vokste ønsket om å få det til neste gang, forklarer han.

Han beskriver endringen som hardt og lystbetont arbeid. Det handlet mye om å finne sin egen nisje, utfordre seg selv og sist, men ikke minst: våge å ta de mulighetene som byr seg uten å bekymre seg for hva som kan gå galt.

– Jeg hadde aldri sett for meg å jobbe med salg, men det å få være med på å utvikle NoA Ignite kommersielt er utrolig gøy. Det har gitt meg helt nye utfordringer og muligheter.

Fant sin plass i bransjen etter en tøff start

Med utdanning fra Høgskolen i Gjøvik og University Of Gloucestershire, var Tormod mer enn klar for å ta fatt på arbeidshverdagen etter studiene. Så sprakk den berømte dotcom-boblen.

– Jeg befant meg i en verden der det ofte var mer enn 400 søkere til de få stillingene som ble lyst ut. Etter flere jobber i mindre selskaper og som arkitekt hos økonomisystemet Agresso, fant jeg endelig hjemmet mitt i konsulentbransjen, forklarer han.

Tormod begynte i NoA Ignite i 2006, og på den tiden var vi et lite konsulentselskap med under 50 ansatte. Nå er antall kolleger firedoblet, tempoet er høyt og etterspørselen etter flinke utviklere er stor. Og Tormod er en av de som alltid har spennende prosjekter på gang.

– Jeg jobber mye med salg og rådgiving, men holder også i partnerdialoger med Sanity og Vercel. Jeg er også arkitekt og tech lead for flere prosjekter, og koder fortsatt. Jeg får til slutt godkjent «pull requestene» mine, etter streng korreksjon fra teamene.

Utviklere fra NoA Ignite møter ansatte fra vår nye partner Vercel. Fra venstre: Mathias Wetzel (Vercel), Tormod Ulsberg, Nico Kaden (Vercel), Eivind Christensen og Jørgen Hellemann.
Utviklere fra NoA Ignite møter ansatte fra vår nye partner Vercel. Fra venstre: Mathias Wetzel (Vercel), Tormod Ulsberg, Nico Kaden (Vercel), Eivind Christensen og Jørgen Hellemann.

Sentral brikke Sanity-satsningen

En av NoA Ignites nyeste partnere er Sanity, og Tormod har vært en av nøkkelpersonene for å få på plass avtalen.

– Sanity var på radaren min lenge før vi bygget større løsninger rundt dette. I tidligere prosjekter så vi hvordan Sanity kunne løse enkle innholdsbehov og ofte fungerte som et enkelt integrasjonslag mot bakenforliggende systemer, forklarer Tormod.

Høsten 2020 var han med i anbudsprosesser for ung.no, en stor sportsaktør, en stor offentlig aktør og etter hvert Keystone. I denne bransjen sier man ofte at godt arbeid belønnes med mer arbeid, og det var tilfellet for Tormod. Flere av anbudsprosessene ble nemlig til prosjekter, blant annet ung.no der han tok rollen som tech lead og arkitekt. Og det var i dette prosjektet Tormod virkelig fikk sansen for Sanity.

– Da jeg startet arbeidet med ung.no, var et av kravene å bytte ut det gamle skreddersydde CMS-et med et standardisert produkt. Jeg så derfor på mulighetene for å dekke alle ung.no sine behov gjennom Sanity fremfor skreddersøm eller egne fag-applikasjoner. For meg ble dette en aha-opplevelse der Sanity ikke lenger var et CMS, men en verktøykasse med ubegrensede muligheter for å designe applikasjoner.

Dette engasjementet har nå smittet over på flere av utviklerne våre. I NoA Ignite Norge har vi nå et stort Sanity-miljø med rundt 20 utviklere, og på kundesiden er det rundt 15 prosjekter som baserer seg på Sanity-løsninger. Dette engasjementet og den kunnskapen vi sitter på, har også gjort at vi har inngått en partneravtale med Sanity – og nå er NoA Ignite også sett på som et av de fremste partnermiljøene internasjonalt.

Tormod Ulsberg fra NoA Ignite sammen med to av Sanitys utviklere
Tormod Ulsberg sammen med to av Sanitys utviklere.

– Partnerskapet gir oss mulighet til å vise frem arbeidet vi gjør sammen med Sanity og løsningene vi leverer på en helt annen måte enn hvis vi hadde gjort dette alene. Det blir lagt merke til i Norge, men også internasjonalt og i markeder vi normalt sett ikke opererer i. Vi har tett dialog med Sanity, både når det gjelder tekniske utfordringer, behov for ny funksjonalitet og brukertesting av selve produktet.

Fokus på utviklerne

Det at Sanity kommer til oss for brukertesting av selve produktet, er en av fordelene med løsningen. De setter nemlig utviklere i sentrum. Tormod forklarer at det vekker interessen hos mange, fra nyutdannede og de som aldri har jobbet med et CMS før til de de som har jobbet med andre plattformer i en årrekke.

– Skillet mellom backend og frontend blir også mer visket ut når vi jobber med Sanity. Jeg liker heller å snakke om utviklere som jobber med design og utviklere som jobber med logikk. I prosjektene jeg har jobbet i, har vi hentet folk fra alle tech-avdelinger og har opplevd en enorm styrke i nettopp dette.

Banebrytende prosjekt med Sanity og Vercel

Den siste tiden har Tormod vært travelt opptatt med et prosjekt for Keystone – og det er det mest kompliserte Sanity-prosjektet vi noen gang har gjort. Det er faktisk en av verdens største Sanity-installasjoner, og det har krevd ny funksjonalitet i Sanity for å dekke Keystones behov. I tillegg er det et tett samarbeid med en annen NoA Ignite partner, nemlig Vercel.

Her jobber partnerne tett med problemløsning, med Tormod som lead. De har en kontinuerlig dialog rundt blant annet bruk av komponenter og ytelse, noe som sikrer en solid leveranse som står seg over tid.

– Sanity og Vercel setter selv stor pris på hvordan vi diskuterer, utfordrer og tar de med i oppgaveløsningen. For det er ikke til å stikke under en stol at Keystone-prosjektet tester både Vercel og Sanity til det ytterste, forklarer Mari Haugen.

Hun er kundedirektør og forteller at NoA Ignite har vært ansvarlig for å bygge dagens Keystone-nettsider på nytt etter Jamstack-prinsipper i Next.js, samt migrert og synkronisert alt innhold til Sanity fra bakenforliggende systemer – noe som ble totalt 7.5 millioner dokumenter.

– Keystone er banebrytende på mange måter. De har et økosystem med 360 nettsider som dekker 110 millioner brukere på 46 språk. Nettsidene hostes hos Vercel og er også en av de største installasjonene på deres plattform. De enorme datamengdene og trykket fra brukerne døgnet rundt, har stilt store krav til oss, Sanity og Vercel, legger Tormod til.

Mari Haugen og Tormod Ulsberg i NoA Ignite

– I Sanity-prosjektene vi har jobbet med de siste årene, har Tormod vært elementær. I Keystone-prosjektet har han ledet team og kunde på en fin måte. Problemstillingene som dukker opp er av det heftigste slaget, og jeg har knapt sett en røff bølge rundt oss. Det er kun krusninger på overflaten, kunde er ombord og kapteinen vet så inderlig godt hvor vi er på vei. Han evner å kommunisere, prioritere og lede på en måte som for meg står igjen som stjerneeksempelet på en god lead og den beste kollegaen, sier Mari.

Prosjektet er nå inne i siste innspurt før nyttår, og vi gleder oss til å dele en skikkelig referanse som forklarer kompleksiteten og tyngden i leveransen. Vi har snart migrert over 270 domener, og de resterende domenene vil bli ferdige i Q1 neste år.

Mer fokus på netthandel

Man skulle tro at Tormod har mer enn nok å gjøre, men i tillegg til å være husets Sanity-guru, tech lead og utvikler, har han også funnet enda et felt som pirrer hjernebarken.

The North Alliance (NoA) jobber nemlig med en merkevaredrevet e-Commerce løsning for e-handelsaktører, og denne skal spille på alle kapabilitetene som finnes på tvers av selskapene i NoA.

– Jeg har i flere år vært involvert i e-handelssatsingen vår, og har levert løsninger for blant annet Löplabbet og Elite Foto. Nå er jeg en del av et dedikert startup team som jobber med å styrke denne satsingen, sier Tormod.

5 tette

  1. Leser: Hestekrefter av Lars Mytting.
  2. Hører på: Spotify sier jeg fortsatt har en hang up på Hip Hop fra tidlig nittitall.
  3. Ser på: Trodde jeg var ferdig med drager, men den gang ei.
  4. Det kuleste du har utviklet: Å få bidra til å hjelpe ungdom gjennom ung.no, samt algoritmen for timeføringslotteriet vårt.
  5. Typisk Tormod: Å bli nerdete oppslukt av ting, enten det dreier seg om løping, surdeig eller Jamstack.
Tormod Ulsberg i NoA Ignite