Hopp til innhold
Nyheter

7 tips til digital detox

published | byline Elisabeth Arntsen Storaker

Elisabeth Storaker er innholdssjef i NoA Ignite og elsker det magiske internettet. Såpass intenst at hun må roe ned forholdet litt. Her er hennes enkle og effektive tips til grepene du kan ta for bedre skjerm/liv-balanse.

En avslått iPhone og en notatblokk på et oransje underlag
Adomas Aleno / Unsplash

Januar. Vinen og kakene er erstattet med grønn smoothie og knekkebrød. Kalenderen er ganske blank, og jeg har allerede trent et par ganger. Men den virkelige utfordringen er å begrense meg ved det digitale kakefatet. For jeg er alltid pålogget, men likevel aldri helt med.

Sjekker du også Snap mens andre snakker til deg? Har du tatt deg selv i å ta opp mobilen for å «lese nyheter» mens du går tur med en venn? Eller i å se på bilder av barna til en du så vidt kjente på ungdomsskolen framfor å høre på hva dine egne prøver å fortelle deg?

Mange har økt skjermtiden i pandemien, og selv om internettet er et magisk sted, kan overdreven skjermtid gå utover både søvn og sosiale relasjoner. Den gode nyheten er at det er fullt mulig å stramme inn. Livet ditt, både på og utenfor skjermen(e), blir garantert bedre med mer bevisste valg:

  1. Velg kvalitet framfor kvantitet i sosiale medier. Er du interessert i trening og interiør, bør du bruke tiden på spennende temakontoer, framfor sponset innhold eller å følge et hotell du bodde på i 2017.
  2. Aktiver skjermtid-innstillingene og respekter dem. Velg for eksempel en time sosiale medier per dag. Høres det mye ut? Litt morgenscrolling og en trikketur går fortere enn du tror.
  3. Slå av pushvarsler. Jepp. Alle pushvarsler. Med mindre du er helsetopp trenger du ikke følge smittetallene fra time til time.
  4. Flytt nyhets- og SoMe-appene lenger bak på mobilen slik at terskelen for å sjekke blir høyere.
  5. Legg mobilen i skuffen når du kommer hjem. Men hva med må-meldingene? Spørsmål i barnas vennegrupper? FAU-poster på Facebook? Cup-info i Spond? Timebestiling på SATS? Sett av 10 minutter fra klokken 21 (tro meg, det holder, og er kort nok til at du ikke sklir ut). For fra Facebook-gruppa er veien kort videre. En tur innom YR. Et par stories på Instagram. Tilbake til YR. Selv om værmeldingen neppe har forandret seg på 10 minutter, og jeg uansett ikke skal på fjellet i helgen.
  6. Jeg elsker å måle. Da er det selvsagt lett å trigges av apper som Hold og Moment som rapporterer om skjermtid, pick-ups, osv. Dropp dem selv om hensikten er god. Slå også av aktivitetsringene på smartklokken, og velg en klokkeskjerm som kun viser tiden.
  7. Gi deg selv en premie. Kjøp et printmagasin. Lei badstu med isbadingmulighet framfor å bruke tiden på andres kuldesjokkrapporter, eller unn deg en frokost på kafé i stedet for å lese smoothieoppskrifter på nett.

Og ikke gi opp selv om du går på en liten scrollesmell.

PS: Denne artikkelen tok to minutter av skjermtiden din og er lenkefri.

Elisabeth Storaker er Head of Content Strategy & Creation i NoA Ignite. Hun har bred erfaring med innholdsprosjekter, fra strategi og utvikling til implementering og oppfølging. Elisabeths erfaring spenner fra journalist, webredaktør og redaksjonssjef til tekstforfatter og konseptutvikler.
Breddekunnskapen har gitt henne sterk forståelse for innholdsutvikling på tvers av flater og kanaler. Uansett prosjekt, er målet hennes å lage løsninger som er bra for brukere, business og kloden.

Portrettfoto av Elisabeth Storaker