Hopp til innhold
Nyheter

Designer ble planteguru over natten – aktuell med ny bok

published | byline Marthe Holkestad

For vår kollega Rodrigo Qvale har koronahobbyen vokst seg større enn han og mannen hadde sett for seg. Nå er de aktuelle med bok nummer to og har over 100.000 følgere på Instagram.

Designer Rodrigo Qvale og ektemannen Andreas Qvale Hovland. Foto: Ida Bjørvik
Fra venstre: Andreas Qvale Hovland og Rodrigo Qvale. Foto: Ida Bjørvik

I spalten «Ansikter» blir du bedre kjent med menneskene i NoA Ignite – fra jobber de er aktuelle med til hva som inspirerer dem.

Tjeneste- og interaksjonsdesigner Rodrigo Qvale kom til NoA Ignite med en unik bakgrunn som dansekunstner, pedagog, produsent – og Plant Papi. Det er navnet på Instagram-profilen til han og ektemannen Andreas Qvale Hovland, som har resultert i over 100.000 følgere og to bokutgivelser.

Planteinfluenser over natten

Paret har lenge hatt interesse for plantestell og begynte å dele inspirerende innhold og gode tips som Plant Papis på Instagram. Det tok helt av.

– Jeg tror vi traff en nerve i tiden. Vi var jo ikke alene om å ha mye tid for oss selv under pandemien, og planteinteressen skøt i været i hele Norge da, sier Rodrigo.

Begge er designere, og tok en faglig tilnærming til sitt nye prosjekt. De jobbet med konsepter og eksperimenterte for å finne ut hva som funket. Innholdet ble stadig mer populært, og forespørslene begynte å dukke opp.

– Etter et halvt år ble vi spurt om å skrive en bok om stiklinger, noe vi takket ja til. Den kom ut i mars 2021. I tillegg har vi hatt TV-program på Matkanalen.

På dagtid jobber Rodrigo i vårt produktteam hos Den Norske Kirke, hvor de videreutvikler alle kirkens nettløsninger, samt den nye tjenesten skjerikirken.no. Som planteinfluenser har han også vært travelt opptatt i det siste, og nå er resultatet endelig å se i butikkhyllene.

Designer Rodrigo Qvale og ektemannen Andreas Qvale Hovland steller med planter i hjemmet. Foto: Ida Bjørvik
Fra venstre: Rodrigo Qvale og Andreas Qvale Hovland. Foto: Ida Bjørvik

Gjør det enklere å lykkes med inneplanter

Rodrigo og Andreas har skrevet sin andre bok, «Alt du lurer på om planter».

– Denne gangen pitchet vi boken til forlaget selv. Ideen fikk vi da vi tok et glass øl på Parkteatret mens vi svarte på spørsmål fra følgerne. Vi får mange spørsmål på Instagram hver dag, forklarer Rodrigo.

Boken er basert på alle spørsmålene de har fått på Instagram de to siste årene. Paret gikk gjennom alle innsendte spørsmål og grupperte dem, slik at de kunne se hvilke som gikk igjen. På den måten mener de å ha kommet frem til en bok som svarer på hva folk flest egentlig lurer på når det kommer til planter og plantestell.

Et spørsmål de får ofte, er for eksempel: «hva er gode planter for nybegynnere?». Her kan Rodrigo anbefale Gullranke, Praktspragle, Monstera, Deliciosa og Svigermors tunge. Boken svarer på slike ting, men byr også på nyttige fakta om plantene, konkrete stelletips og finurlige gjør-det-selv-forslag.

Designdrevet prosess

Rodrigo forteller at det å lage en fagbok, er veldig likt en vanlig designprosess.

– Det var fint å kombinere min fagkompetanse (tjeneste- og interaksjonsdesign) og Andreas sin kompetanse (business design). Målet var å formidle om planter på en forståelig måte, og vi har dratt nytte av både konseptarbeid, brukertesting, visuell fremstilling, samt arbeid med stil og tone.

I tillegg gjorde de også markedsundersøkelser for å få tanker om hvordan de kunne spisse budskapet og skille seg ut fra andre «grønne» bøker.

– Noe av det gøyeste med å være designer, er jo å få jobbe med mennesker. Jeg synes innsiktsfasene er ekstra spennende, for da får jeg muligheten til å sette med inn i hverdagen til målgruppen gjennom samtaler, observasjoner og brukertester.

Rodrigos 4 tips til vekst på Instagram

1. Lag videoinnhold: Instagram prioriterer videoinnhold foran foto, så Reels er den beste måten å bli oppdaget på. Det gir også bedre engasjement og rekkevidde.

2. Vær konsekvent: Post jevnlig over lengre tid. Det betyr ikke at du må publisere hver dag, velg en hyppighet du kan opprettholde.

3. Vær til stede: Snakk med andre brukere, kommenter og vær aktiv på plattformen.

4. Bruk innsikten: Skaff deg en business- eller kreatørkonto og bruk innsikten du får til å studere hva som fungerer. Eksperimenter basert på dette.

Og det beste Instagram-tipset? Ha det gøy!

Rodrigo Qvale, designer i NoA Ignite
Foto: Lina Hindrum / Cappelen Damm

Grønne inneplanter. Foto: Ida Bjørvik
Foto: Ida Bjørvik

3 kjappe – planteutgave

Favorittplante: Strelitzia Nicolai.

Tingen alle må ha for å lykkes: Tålmodighet. Jeg tror den største feilen folk gjør når det kommer til plantestell er overvanning.

Er du usikker kan du bruke fingertrikset: Stikk pekefingeren godt ned i jorden. Hvis den din kommer opp uten jord, er det tid for å vanne. Er det fuktig jord på fingeren, kan du vente.

Neste trend: Jeg ser en tendens til at flere og flere har et ønske om å dyrke sin egen mat hjemme. Jeg tror vi kommer til å se mange løsninger på dette fremover.