Hopp til innhold
Nyheter

Rapper seg til terningkast 6 på fritiden

published | byline Marthe Holkestad

Innholdsprodusent Jørgen Eskerud tryller med ord og setninger for kunder som FINN og Bank Norwegian. På fritiden gjør han omtrent det samme, men da med fete solbriller og myke beats, som sitt alter ego: rapperen Ormstunge. Nylig slapp han låten «Finfin» sammen med resten av gutta i DRM Klikk, og lokalavisa Drammen Live24 trillet terningkast 6.

Innholdsprodusent Jørgen Eskerud

I spalten «Ansikter» blir du bedre kjent med menneskene i NoA Ignite – fra jobber de er aktuelle med til hva som inspirerer dem.

Jørgen jobber som Senior Content Producer i NoA Ignite, men har en variert bakgrunn med over ti år som grafisk designer, blant annet som Art Director i Telia. De siste årene har han gått mer og mer over til å jobbe med innhold – kanskje inspirert av sitt alter ego?

Inspirert av islandsk saga

Jørgen har vært rapper på fritiden under navnet Ormstunge i mer enn 20 år. Navnet er inspirert av Gunnlang Ormstunge fra den islandske sagaen med samme navn. Han var en mann med ordet i sin makt.

– Dersom navnet Ormstunge virker kjent, har du kanskje sett meg i VGTVs battlerap-liga «SkeezTV» for noen år siden, sier Jørgen.

Nå handler musikkarrieren mer om å lage rap, og teksten er naturligvis en viktig del av sluttresultatet.

– Jeg har alltid likt å skrive, jeg har det nok i blodet. Dessuten var muttern barnebibliotekar da jeg var liten, og vi leste hele tiden. Jeg har likt å fortelle historier siden jeg lært å skrive, og har publisert noen dikt og noveller opp gjennom årene. Men rap har alltid stått i fokus.

Rimelig bra sommerlåt

I snart 15 år har Jørgen vært en del av DRM Klikk, og de holder fortsatt koken, som han selv sier. Produksjonen har økt siden de flyttet inn i sitt nye studio i Drammen under pandemien, og det har blant annet resultert i låten «Finfin» som kom ut forrige uke.

– Låten er laget med mine «partners in rhyme», Ole O (Ole Onsøyen) og Phreske Phred (Fredrik Stenbro). Den er produsert in-house i klikken, og vi fikk med Fredrik Eldøy på trompet. Stian Tandberg står bak videoen.

De gode tilbakemeldingene lot ikke vente på seg, og journalist og redaktør i Drammen Live24, Alexander Jansen, setter pris på bruk av byen i både tekst og musikkvideo. Han ga den terningkast 6, og sier: «her det lokalt håndverk i alle ledd, og det holder uforskammet høy standard.»

«Siste verk fra trioen som tviholder på hiphop-stilarten slik vi kjenner den fra slutten av 90-tallet gjør det de kan best, og serverer en sommersoft låt herlig stappfull av nostalgiske drammensreferanser og raske rim få andre kan skilte med i 2022.»
Alexander Jansen, drm24.no

Jørgen kan fortelle at de ikke har en oppskrift på hvordan lage låter som slår an, men at det i dette tilfellet trolig handler litt om stemningen låten skaper.

– Det er sløy trompet over en rolig, klassisk boom bap-beat. Videoen er spilt inn en sommerdag i Drammen. Og så er det ikke lenge siden vi laget låten, vi annonserer den med stolthet. Jeg tror det merkes.

Fredrik Eldøy spiller trompet i musikkvideoen til sangen Finfin av DRM Klikk.

Skulle du sitte inne med et ønske om å lage en sommerlåt, kan Jørgen dog fortelle at det er én ting du må unngå: – Ikke skriv om at det er sommer. Vi vet det.

To sider av samme sak – nesten

Selv om tekst til en nettside og en rap er to vidt forskjellige uttak, handler det likevel mye om det samme. Man skal formidle et budskap på en engasjerende måte. Og noen ganger jobber rappere faktisk på samme måte som man ville gjort på kontoret. De har til og med både whiteboard og flipover i studio – men de har til gode å bruke Miro.

– Det kunne kanskje vært en god idé, da. Jeg har notater overalt, og det er litt av en øvelse å samle alle, sier Jørgen og ler.

De fleste innholdsprodusenter liker å ha en arbeidsplass som er bare deres, der man har alt fra post-its og en god stol, til alt det andre de trenger å ha rundt seg for å være kreative. Sånn er det også for klikken. Basen – stedet de samles for å lage låter – er det viktigste. Der lever musikken. Den største forskjellen fra 8–16 jobben til Jørgen, er nok at rap stiller strengere krav til rim enn andre ting han produserer.

– Enderimene skal gjerne strekke seg over flere stavelser. Ta «Finfin» som eksempel. Der har vi den samme tostavelsen fra start til slutt, «i-i». Men før dette er det også mye som rimer. Fredrik Stenbro (a.k.a. Phreske Phred), som også har laget denne beaten, har et «æ-æ-i-i»-scheme som egentlig strekker seg over seks stavelser gjennom hele verset, forklarer han.

For de som er like nørd på rimstruktur, kan Jørgen fortelle at «Finfin» ikke er den første låten der de rimer på samme måte gjennom en hel sang. Sjekke gjerne ut «Marsjerer inn», «Navnet på klikken» eller Jørgens siste runde i battle mot Pats One.

Jørgen Eskerud, som rapper under navnet Ormstunge

Ikke for mye av det gode

For Jørgen er rapping en altoppslukende hobby, og han har alltid jobbet fulltid ved siden av. Det kan være krevende å balansere, og til tider kan det blitt litt mye – men det bikker ikke over.

– Jeg blir jo straks førr, så work-rap-balance går mer og mer i retning av jobb. Jeg har kjent på følelsen av at det kanskje er på tide at Ormstunge pensjonerer seg, men jeg har også innsett at det alltid kommer nye beats og vers, så jeg har ingen planer om å slutte nå, forklarer han.

Alle som jobber med tekstproduksjon, vet at det ikke finnes noe bedre enn flytfølelsen. Men blir man lei når det er målet både på jobb og fritiden?

– Erfaringen er at skriving avler skriving. Det er klart man har perioder der man er litt lei, men det har faktisk bare blitt mer rap etter at jeg gikk fra å være grafisk designer til å bli innholdsprodusent.

Og da gjenstår det vel egentlig bare å få svar på det viktigste spørsmålet av dem alle: Hva med skrivesperren? Hva skjer når den fester grep?

– Jeg blir fullstendig desperat. Får ikke sove og går kona på nervene. Men jeg jobber med det i underbevisstheten hele veien, og når jeg først tvinger meg selv til å skrive igjen, løsner det som oftest. Det kan ta en dag eller to, men metoden har ikke sviktet til nå, konkluderer Jørgen. Eller Ormstunge, om du vil.

10 tette

  1. Leser: altfor lite
  2. Ser på: Seinfeld
  3. Blir inspirert av: graffiti
  4. Favorittlåt: Mobb Deep – Shook Ones pt 2
  5. Skulle bli som ung: arkeolog
  6. Favorittmusikkvideo: akkurat nå kan jeg vel ikke si annet enn «Finfin» med DRM Klikk.
  7. Favorittsted i Drammen: Sydney Kebab
  8. Tingen alle rappere må ha: rap-ferdigheter
  9. Neste trend: Boom Bap-en er tilbake!
  10. Kudos til: Klikken, crewet, gutta, Content Strategy & Creation-gjengen og alle andre som fortjener det.