Hopp til innhold
Nyheter

Grønn kode - grønn klode

published | byline Marius Slette Johansen

Utviklere kan faktisk bidra til at jorda blir litt grønnere.

Et ansikt med refleksjonen av grønne tall og symboler
Foto: Cottonbro / Pexels

Er mer effektiv kode lik mindre strøm? Kan mer effektiv kode påvirke miljøet Har vi utviklere et miljøansvar?

En forskningsartikkel fra et fransk team gjorde analyser på kode for å måle strømforbruk før og etter optimalisering, og fant at optimalisert kode bruker mindre strøm. Derfor spør jeg, har vi utviklere et større ansvar enn jeg trodde?

I disse dager er klimautfordringene høyt på agendaen til folk, og dermed også hos politikerene. Store nasjoner dysser ned global oppvarming, mens enkeltindivider som Greta Thunberg hever stemmen for miljøet, og samler en stor bevegelse bak seg – opp mot makteliten.

I Oslo og rundt om i vårt land ser vi Miljøpartiet De Grønne fosse frem på meningsmålinger. Valgresultatene fra kommunevalget i 2019 viser at miljøspørsmålene må tas alvorlig, og de øvrige politiske partiene hyler i kor om at deres egen miljøpolitikk ikke kom godt nok frem i valgkampen.
Dem om det, men hva med oss? Vi som driver digitalisering av samfunnet, vi som skriver linje på linje med kode for å gjøre hverdagen mer effektiv og bedre for folk og næringsliv.

Kan vi påvirke miljøet?

Jeg spiste lunsj med noen kolleger som jobber i et prosjekt der kunden ønsker å gjøre noe for miljøet, og for å komme dit trenger de å samle masse data om miljøet, prosessere disse dataene og presentere resultatet. Enkelt nok i teorien, men så gikk dialogen over på hva prosessering egentlig innebærer. For denne typen prosjekt ligger det en dataplattform bak som skal behandle enorme mengder data. Dette krever store ressurser fra datasentre som leverer skytjenester plattformen bruker. Et datasenter er en samling strømførende komponenter som gjør beregninger og leverer resultat. Det er hardware og software i skjønn forening. Milevis av nettverkskabler, strømkabler, utallige prosessorer og hovedkort som skal ha strøm og kjøling. Det er ikke vanskelig å se at dette krever mye strøm.

De som driver disse datasentrene er opptatt av strømforbruk, fordi strøm koster penger. Effektivisering er dermed viktig. Google for eksempel, har vært karbonnøytrale i et tiår og jobber hardt for at deres datasenter skal gå på grønn energi.

Men hva kan vi gjøre, vi utviklere?

Jeg kom over en video hvor Rob Pike, en av personene bak kodespråket Go, snakket om effektiv kode og hvordan Go er laget med hensikt om å være enkelt, effektivt og forståelig. Pike var innom en setning jeg bet meg merke i:

When the [complex] features are there to make life easier and more expressive, they tend to generate more expensive (in terms of computer time) solutions.

Når vi koder løsninger som trekker inn store rammeverk (om det er Microsoft, Java eller Javascript-rammeverk) følger det med mye ekstra kode som ikke nødvendigvis er essensiell for oppgaven, men det løser problemet der og da. Hva om vi hadde skrevet mer selv – hadde vi da fått mer effektiv kode som krever mindre prosessorkraft for å kjøre?

Det er kanskje ikke like ressurskrevende eller relevant for et enkelt program, en liten app, eller en webløsning, men hva skjer når vi skalerer opp og bruker en skytjeneste eller ti, når volumet og prosessorkraften vi bruker øker dramatisk?

Løfter vi blikket videre og ser på hvordan samfunnet utvikler seg så ser vi en enorm økning i bruk av digitale tjenester, mobilbruken øker fortsatt, og alt vi gjør i dagens samfunn flyttes på nett. Store webløsninger har masse trafikk. Vi lager langt mer komplekse tjenester, løser stadig mer komplekse problemer, analyserer mer data, og sender flere snaps og videoer til hverandre. Dette krever mer infrastruktur, og som vi har etablert så er infrastruktur en blanding av kabler, sendere, datamaskiner og programvare, og alt dette krever store mengder strøm.

Alle kan bidra til en mer miljøvennlig verden på sin måte. Kan vi utviklere spare verden for litt ressursbruk hver dag gjennom å skrive mer effektiv kode?

Jeg tror det.

Vil du ha flere nyheter fra oss?

Meld deg på vårt nyhetsbrev