You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Skvulp uke 2

Kolonial.no under lockdown, Amazon får Forbrukerrådet-kritikk, skap bilder av tekst med DALL-E, UX-design i 2030, CIA blir ny og PC-ens historie. Her er ukens beste saker!

Du skal ha levd under en stein, uten dekning, de siste par ukene for ikke å ha fått med deg de sjokkerende hendelsene knyttet til maktovertagelsen i USA. Det skal du slippe å lese mer om i Skvulp!

… bortsett fra at også Skvulp må anerkjenne at den etter hvert eldgamle diskusjonen knyttet til ytringsfrihet og sensur i sosiale medier er mer aktuell enn noen sinne. Sosiale medier som Twitter og Snapchat har kastet ut Donald Trump permanent, begrunnet i et for så vidt forståelig ønske om ikke å bli brukt for å skape ytterligere turbulens. Mange andre plattformer har kuttet båndene til Trump, de også.

Ytringsfrihet på globale sosiale medier er et notorisk vanskelig tema. Den enes frigjøringskamp er den andres landsforræderi. Det finnes ingen quick fix, men det finnes folk som drar samtalen over i et konstruktiv territorium.

Og i denne sammenhengen burde man lytte til Angela Merkel. Hun er svært kritisk til at Trump er utestengt fra ymse sosiale plattformer. Begrunnelsen hennes er ikke at hun støtter en sittende presidents tvetydige oppfordringer om å yte motstand mot et lovlig valg.

Merkel mener det ikke burde være opp til teknologiselskaper å sette grenser for ytringsfrihet. Det er lovene som skal sette bestemme hvem og hva som skal sensureres. Hun ber USA følge Tysklands eksempel. Og det har hun helt rett i.

10 favoritter denne uken

  1. How Kolonial.no scaled up when Norway went into lockdown
  2. - Herregud! De vil jeg skal være best!
  3. - La dette være året Lorem Ipsum forsvinner. Eventuelt: How to write digital products with personality.
  4. Nielsen Norman: Users should not have to wonder whether different words, situations, or actions mean the same thing. Follow platform and industry conventions.
  5. Forbrukerrådet anklager Amazon for å manipulere brukere. Her: en fin Twitter-tråd fra en som jobbet i Amazon da dotcom-boblen sprakk.
  6. “Jootsing”: The key to creativity
  7. What Silicon Valley “gets” about software engineers that traditional companies do not
  8. DALL·E: Creating images from text
  9. The field of UX design by 2030
  10. The Metaverse is coming. A 3D virtual world where millions meet online will become our key social hub.

Fint og morsomt

God helg!


PS! I tiden fremover vil Skvulp publiseres både på 3min.io og på makingwaves.com.


Vil du ha Skvulp rett i innboksen hver fredag? Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Tidligere Skvulp

Nyttårs-skvulp

Mobiltrender for 2021, UX-quiz for 2020, europeiske tech-enhjørninger, FarmVilles siste høst og skreddersydde bokhyller til videomøtene dine. Her er de beste sakene fra starten av året!

Juleskvulp

Best of 2020-kåringer, alle trendene for 2021, det periodiske system for API-er, 5 ting som får folk til å bruke produktene dine, blurred vision simulation og intervju med QR-kodens far. Her er de beste sakene når det nærmer seg jul!

Relaterte artikler

30 000 år med kattevideoer

En kveld for rundt 30 000 år siden hadde en huleboer en historie hun ville fortelle. Hun hadde nettopp sett nabolagets sabeltanntiger angripe en mammut. Så hun fant opp steinalderens svar på Drygolin, og på huleveggen malte hun det hun hadde sett.

7 tips til å lykkes med digital historiefortelling

Slik bryter du gjennom skrollemuren.

Online-trening gjør dørstokkmila er mye kortere

Et vagt minne om ubrukte aerobics-dvd-er fikk Marte Enger til å avskrive online-trening. Fram til nå.