You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Skvulp uke 26

BIlde av en hund med briller og nummer 26

Apples viktigste nyheter, hvorfor Figma vinner, 90-tallets Internett er tilbake, kvantedatamaskin for nybegynnere, Ericssons mobilitetsrapport og Facebooks Forecast, som spår om fremtiden. Her er ukens beste saker!

Denne uken har Apple avholdt sitt årlige utvikler-event WWDC, for første gangen som et rent video-arrangement. Blant de større nyhetene var en introduksjon til iOS 14, som blir lansert senere i år. The Verge har en god gjennomgang av de 18 viktigste annonseringene.

Ben Evans har også en fyldig dekning av WWDC i nyhetsbrevet sitt (anbefales!), og mener det viktigste Apple annonserte er at de bytter fra Intel-prosessorer til sine egne Apple Silicon-brikker. Sistnevnte teknologi brukes allerede i iOS-enheter, og det får Evans til å spå at fremtidens Mac blir en iPad, bare med filer og overlappende vinduer. Eller, for å si det på en annen måte, fremtidens Mac får berøringsskjerm.

Det virker jo som en positiv, naturlig utvikling. Men husk: Spådommer om fremtidens arbeidsverktøy slår ikke alltid til. Vi har fått høre at mobilen og nettbrettet kommer til å erstatte Mac/PC i mange år. Men de bærbare teknologiene er supplementer, ikke erstatninger. Stemmestyring skulle overta for tastaturet, fikk vi høre. Vel, det er praktisk å styre lys og musikk (innimellom …) med en smarthøyttaler, men vi sitter ikke akkurat og dikterer Slack-postene våre.

Minority Report har satt dype spor i våre felles forventninger til en ny arbeidshverdag, der Tom Cruise står i et mørklagt kontorlokale og sveiper effektivt over hologram-aktige skjermer. Men kombinasjonen av vanlig skjerm, mus og tastatur har vist seg å være omtrent like sticky som fire hjul på en bil. Antagelig er det helt andre endringer enn nye teknologiske grensesnitt som vil prege arbeidslivet i årene fremover. (Sidenote: McKinsey slapp nettopp en rapport om fremtidens arbeidsliv i Europa)

Når det er sagt: Av og til får man lyst til å flytte på elementer på Mac-skjermen sin på en taktil måte, med fingrene. Det høres litt ok ut også, skal innrømme det.

Mer fra Apple-sfæren

10 favoritter fra uken som gikk

  1. Regjeringen vil ha mer innovasjon i offentlig sektor; og i den forbindelse: 90 prosent av eldre ønsker tekniske hjelpemidler for å kunne bli boende lenger hjemme
  2. Why Figma wins
  3. Mobile-app onboarding: An analysis of components and techniques
  4. The return of the 90s web
  5. How to estimate the ROI of design work
  6. Ericssons ferske Mobility-rapport
  7. Disney+ lanseres i Norge i september
  8. An AI system that reverse-engineers black box apps
  9. Facebook tests Forecast, an app for making predictions about world events
  10. Kvantedatamaskiner forklart for den som virkelig ønsker å forstår, og som har god tid. (Er selv gjennom fem prosent av teksten; spennende, men utfordrende.)

Fint og morsomt

God helg!

Vil du ha Skvulp rett i innboksen hver fredag (bortsett fra nå på sommeren, da)? Meld deg på nyhetsbrevet vårt!