You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Skvulp uke 38

Hero bilde for Skvulp uke 38

TikTok-forbud fra søndag, hvordan samarbeide med andre designere, McKinsey om korona-varehandel, Lego+IKEA, Facebook for studenter, Commodore 64 på sprayboks. Her er ukens beste saker!

– Tåler teknologigigantenes tryllekunster dagslys? spør Andreas Ulfsten, doktorgradsstipendiat ved Norges Handelshøyskole. Kronikken hans i Dagens Næringsliv føyer seg inn i rekken av teknologi-kritiske tekster denne uken.
Aktualiteten skyldes Netflix-dokumentaren The Social Dilemma, som argumenterer for at Facebook er en større trussel mot menneskehetens overlevelse enn klimakrisen.

Casey Newton i The Verge foretar en kritisk gjennomgang av filmen, og påpeker at det vel snarere er Internet i seg selv — som en fasilitator for deling av ekstreme ideer — som er grunnproblemet. Ikke Facebooks algoritmer.

Facebook er selvsagt ikke uten ansvar. Newton skriver: “Mastering the geopolitics of each country (…) while also policing hate speech and misinformation while promoting free speech and interpersonal connections is a mind-bendingly enormous task. But it’s also the task that Facebook (…) has signed up for.

10 favoritter denne uken

  1. How to create stronger layouts with the 8pt Grid
  2. 7 steps to benchmark your product’s UX
  3. How to collaborate better with other designers without burning down the kitchen
  4. McKinsey om hvordan COVID-19 har påvirket varehandelen
  5. Amazon Fresh grocery store in Los Angeles opens to the public
  6. Amazon gir oss et forløsende spark bak
  7. Lego teamer opp med IKEA
  8. Fake data could help solve ML’s bias problem — if we let it
  9. IBM says it will have a 1,000-qubit machine in 2023
  10. Facebook lanserer Business Suite, for å koble sammen Facebook, Messenger og Instagram for små og mellomstore bedrifter, og Facebook Campus, Facebook bare for studenter! Det er jo en god idé, men … vent nå litt …?

TikTok-dramaet — nærmer det seg siste akt?

I dag ble det kjent at Trump forbyr folk i USA å laste ned TikTok og WeChat fra og med søndag 20. september. Forbudet kan oppheves dersom TikTok lykkes med å finne en amerikansk kjøper før søndag. Oracle er en mulig kjøper av TikTok, men det er ikke sikkert at en slik handel løser de potensielle sikkerhetsproblemene Trump-administrasjonen er opptatt av.

Fint og morsomt

God helg!

Vil du ha Skvulp rett i innboksen hver fredag? Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

PS! I tiden fremover vil Skvulp publiseres både på 3min.io og på makingwaves.com.

Sjekk ut våre seneste artikler:

7 tips til å lykkes med digital historiefortelling

Slik bryter du gjennom skrollemuren.

Har universell utforming noe med demokrati å gjøre?

Ja. I hovedsak betyr demokrati at alle innbyggere deltar aktivt i viktige politiske beslutningsprosesser og alle har lik rett til å delta i samfunnet — og vi ser på ytringsfriheten som en av de viktigste verdiene i et demokrati.

Gikk du glipp av tidligere Skvulp?

Skvulp uke 37

Det Amazon egentlig tjener penger på, AI vs. designere og utviklere, 4 triks for historiefortelling, Elkjøps kundeklubb runder millionen og tegnsettingens historie. Her er ukens beste saker!

Skvulp uke 36

Algoritmestyrte karakterer til besvær, alt om UX for søk, 7 tips for bedre mikro-tekster, Amy Webb evaluerer andres fremtidsvisjoner og bursdagsbarnet Nokia 3310. Her er ukens beste saker!

Skvulp uke 35

State of frontend 2020, Amazonorge continued, to bot or not på Facebook Messenger, den hemmelige iPoden og fortidens, nåtidens og fremtidens brukergrensesnitt. Her er ukens beste saker!