You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Skvulp uke 44

Skvulp uke 44

Google og Apples hemmelige søke-avtale, UX-miljøet i Norge, den vanskelige mute-knappen, tech og media i 2021, amazon.se har åpnet og ord som ble født samme år som deg. Her er ukens beste saker!

Den mest interessante tech-nyheten denne uken handler om et 15 år gammelt samarbeid mellom Silicon Valleys to mest verdifulle selskaper: Apple og Google. Sistnevntes søkemotor er preinstallert som default i alle iPhone-mobiler, i Safari-nettleseren og i stemmesøket til Siri. Det antas at Google betaler Apple mellom 8 og 10 milliarder dollar hvert år — opp mot 100 milliarder kroner — for denne tjenesten.

Hvor tett samarbeider konkurrentene? Etter et møte om dealen i 2018 skrev en Apple-representant til Google: “our vision is that we work as if we are one company”. Resultatet er at ca. 36 prosent av alle søk i USA (og naturligvis tilsvarende andeler andre Apple-markeder) formidles via Apple-Google-samarbeidet. Og halvparten av Googles søkeresultater kommer fra Apple-produkter.

Det amerikanske justisdepartementet mener Google på denne måten misbruker sin markedsposisjon, og har saksøkt moderselskapet Alphabet med bakgrunn i antitrust-lover (kan havne bak NYTs betalingsmur).

Søksmålet er viktig av flere grunner. Det er interessant for allmennheten å forstå hvordan skjulte avtaler som dette styrer hvilke tjenester vi ubevisst bruker. Velger vi Google, eller har selskapet betalt for å sikre at vi ikke har noe alternativ? Søksmålet er også en prøvestein for amerikanske myndigheters forsøk på å utfordre markedsmakten til Big Tech. Vinner Biden presidentvalget vil han vurdere å splitte opp giganter som Alphabet, Amazon og Facebook.

Dessuten er søksmålet antagelig medvirkende til at Apple nå tilsynelatende jobber med sin egen søkemotor. Dette er gode nyheter — med en bunnløs pengesekk kan Apple ha musklene til å bygge en søkemotor som utfordrer Google og gir oss et reelt alternativ. Som forhåpentlig baserer seg på Apples personvernverdier.

10 favoritter denne uken

  1. Kartlegging av UX-miljøet i Norge
  2. Er lyden av eller på nå …? The infamous case of the “mute” button
  3. Haptique — A guide to haptic feedback
  4. From tasks to tricks: the UX of Among Us
  5. Gamification: Are we really enhancing or just manipulating?
  6. UI cheat sheet: The 5 love languages of the web
  7. My chatbot is dead. Why yours should probably be too.
  8. When will browsers be complete?
  9. Experimenting with automatic video creation from a web page
  10. Activate’s Technology and media outlook for 2021

Fra Volvo Amazon til amazon.se (…)

Da har den endelig skjedd: Amazon har åpnet i Sverige. På amazon.se har naboene våre tilgang til over 150 millioner produkter, og det er gratis frakt for handlekurver over 229 SEK. Amazon tilbyr svenske merkevarer som Electrolux, Lagerhaus, Ellos og BRIO, men har ikke lansert lojalitetsklubben Prime i Sverige i første omgang.

Litt som når Wizz Air prøver seg i Norge er det verdt å minne om at skyggesiden av lave priser og kjøpefest kan være elendige arbeidsvilkår internt, noe Amazon gjentatte ganger har blitt anklaget for.

Relatert: Les gjerne Ben Evans’ Resetting online commerce.

Fint og morsomt

God helg!


PS! I tiden fremover vil Skvulp publiseres både på 3min.io og på makingwaves.com.


Vil du ha Skvulp rett i innboksen hver fredag? Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Sjekk ut våre seneste artikler:

Miljøvennlig koding

Utviklere kan faktisk bidra til å redde klimaet.

Har universell utforming noe med demokrati å gjøre?

Ja. I hovedsak betyr demokrati at alle innbyggere deltar aktivt i viktige politiske beslutningsprosesser og alle har lik rett til å delta i samfunnet — og vi ser på ytringsfriheten som en av de viktigste verdiene i et demokrati.

Gikk du glipp av tidligere Skvulp?

Skvulp uke 42

Favoritt-podcaster, 25 år med Gartners hype cycle, barneklokke med overvåkning, Design i Norge-undersøkelsen, intervju med Daniel Ek og 100 sekvenser som formet animasjon. Her er ukens beste saker!

Skvulp uke 41

EUs første Big Tech-lov kommer nå, 5 anti-trender, den ultimate guiden til UX-research, kunsten å si nei, state of AI 2020, Flash-spillene som formet gaming. Her er ukens beste saker!

Høstferieskvulp

Manglende tech-krangel, fra tanke til bilde med kunstig intelligens, Amazon One, Wikipedia redesignes, Googles AI-sekretær og den beste analysen av TikTok. Her er ukens beste saker!