Hopp til innhold
Nyheter

Ruter og NoA Ignite mottar hederlig omtale for inkluderende innovasjonsprosjekt

published

– For å møte mangfoldet i samfunnet vårt må vi designe produkter, tjenester, digitale løsninger og omgivelser som alle kan bruke og ha glede av. Her spiller inkluderende design og arkitektur en sentral rolle, sier seniorrådgiver i Jannicke Hølen i Design og arkitektur Norge (DOGA).

Illustrasjon av Ruter-appen
Ruter leverer kollektivtjenester i og rundt Oslo. Tidligere måtte vi bruke to forskjellige apper for å planlegge reisene våre og kjøpe billetter. Nå har Ruter samlet alle funksjonene i én ryddig og universelt utformet app. Foto: Ruter

For femte gang deler DOGA ut Innovasjonsprisen for inkluderende design. Prisen deles ut på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet.

I den forbindelse har en fagtung jury valgt ut 12 prosjekter som de mener fortjener hederlig omtale.

– Dette er varierte og inkluderende prosjekter som spenner over mange fagdisipliner og bransjer. Her er det mye inspirasjon for alle, fra reiseapp og løsninger for engasjerende læring, til produkter, tjenester, bygg og omgivelser som bygger ned barrierer, sier Hølen.

Ruter-appen: Inkluderende reiser

Blant de 12 prosjekter som juryen mener fortjener hederlig omtale finner vi Ruter-appen - et samarbeid mellom blant annet NoA Ignite og Ruter.

Før måtte de fleste som reiste kollektivt i Oslo og Akershus forholde seg til to apper: Én til planlegging og én til billettkjøp. Dette var verken effektivt eller praktisk. Derfor bestemte Ruter seg for at to måtte bli til én.

Den nye Ruter-appen kombinerer funksjonalitetene til sine to forgjengere, men byr også på mye mer. Gjennom mangfoldige, tverrfaglige design- og utviklingssprinter og hyppig testing av prototyper, har Ruter laget en app som er enkel i bruk, samtidig som den inneholder enorme mengder nyttig informasjon. En rekke inkluderende funksjoner som mørk modus og tekst-til-tale gjør appen bedre for alle. Les mer om hvordan teamet har sett kundebehovene i et mangfoldsperspektiv, og ikke bare laget en løsning for, men med kundene her.

Nå får Ruter-appen hederlig omtale i transportkategorien til Innovasjonsprisen for inkluderende design. Juryen mener Ruter gjennom et helhetlig tankesett har klart å skape inkluderende løsninger som gir verdi til tusenvis av reisende i Stor-Oslo.

«Vi blir spesielt oppstemte over at Ruter informerer om hvilke bussholdeplasser som er godt eller dårlig tilpasset de av oss med ulike bevegelsesutfordringer, og informasjon om trikken som ankommer er trinnfri eller ei. Nye funksjoner som dette er resultatet av en sterk tverrfaglig designprosess og et gjennomgående søkelys på hvordan flere av brukerne får full nytte av appen – og dermed en best mulig reise» står det i jurykjennelsen.

Illustrasjon av Hederlig omtale for Ruter-appen
Ruter leverer kollektivtjenester i og rundt Oslo. Tidligere måtte vi bruke to forskjellige apper for å planlegge reisene våre og kjøpe billetter. Nå har Ruter samlet alle funksjonene i én ryddig og universelt utformet app. Foto: Ruter

Lær mer om Innovasjonsprisen for inkluderende design

Hvordan når vi Ruters visjon om bærekraftig bevegelsesfrihet gjennom innovative kundeflater?

Gjennom mange år som Ruters strategiske samarbeidspartner har vi jobbet med videreutvikling og innovasjon av Ruters tjenestetilbud og digitale produkter. Les mer om samarbeidet her.