Hopp til innhold
Caser

Hvordan kan en robot hjelpe folk å lage mat?

Matprat

Matprat er Norges største matnettsted, og en stor og trofast gruppe finner inspirasjon, tips og oppskrifter hos dem. Kunne en chatbot på Facebook effektivisere dialogen med brukerne og tiltrekke seg nye målgrupper?

Utfordring

Matprat opplevde at mange brukere stilte dem de samme spørsmålene, og ønsket en mer effektiv måte å møte kundene sine på. De ville også nå ut til nye målgrupper. Det ble starten på chatboten Mats. For å få tjenesten til å fungere godt, måtte vi lære Mats å lete frem oppskrifter fra Matprats enorme utvalg, basert på hva hver enkelt bruker fortalte ham at de hadde i kjøleskapet sitt

Resultat

Mats gikk på luften allerede i 2018 og var en av de første chatbotene som snakket norsk! Tilbakemeldingene har hele veien vært gode, og tjenesten er fortsatt i full aktivitet. Suksessen bunner blant annet i at Mats kan søke raskt og effektivt i hele Matprats database, også levere presise svar gjennom chat-vinduet. Og nevnte vi at han også snakker emoji?

Slik gikk vi frem

Prosessen med å lage en så god tjeneste som mulig startet med at vi samlet inn domenekunnskap fra databaser, søkelogger og Matprats egne eksperter. Deretter blandet vi all denne kunnskapen sammen med et knippe samtaler som stadig gjentok seg i Matprats dialog med brukerne. På den måten lærte Mats gradvis å forstå forskjellen på«bolle» og«burger», og å skjønne at «biff bårginå»og«boeufbourguignon», eller«🍔» og «hamburger», er det samme.

For å få chatboten til å forstå norsk og kunne holde tråden i en dialog, jobbet vi iterativt med prototypen. Slik lærte vi også boten både hva som krevdes av teknisk implementering og hva som var nødvendig for å ha en god interaksjon med brukerne. For å få til dette lagde vi en utvidelse til den åpne kildekodeteknologien spaCy.

Gjennom flere runder med brukerinnsikt, jevnlig brukertesting og massevis av justeringer fant Mats både formen og stemmen sin samt plassen sin på Facebook Messenger.

Her finner du Mats.

Dette leverte vi

Har du et problem som skal løses?

Kontakt oss