Hopp til innhold
Nyheter

BAMA vinner Dataforeningens Innsiktspris

published

Hvert år kårer Dataforeningen (DND) den prestisjetunge prisen som anerkjenner fremragende bruk av data, maskinlæring og analyse, og i år gikk BAMAs innovative 'Smart Transport' av med seieren. BAMA er en ledende aktør innen distribusjon av fersk frukt og grønnsaker, og Smart Transport er en revolusjonerende applikasjon for optimalisert transportplanlegging.

Teamet hos BAMA vinner pris

Løsningen, utviklet i nært samarbeid med NoA Ignite og PA Consulting er BAMAs egenproduserte optimaliseringsmodell som tar hensyn til en rekke variabler, fra temperatur og bilpark til kontrakter og spesifikke lasteregler. Dette har resultert i imponerende kostnadsbesparelser på 8 millioner årlig, og dette er kun begynnelsen på BAMAs digitale reise.

Hege Svendsen, daglig leder i Dataforeningen, er imponert over hvilken verdi løsningen skaper: — Vi gratulerer BAMA som en verdig vinner av Innsiktsprisen. De viser med sin løsning at teknologi både kan løse problemer for transportbransjen og samtidig være et viktig bidrag inn mot det grønne skiftet. De sparer både klima, tid og penger, noe som er vinn-vinn for alle.

— Vi har klart å ta et veldig komplisert problem og ved hjelp av data og algoritmer laget en enkel løsning som skaper stor og konkret verdi både for BAMA og for våre kunder. Løsningen vår for smart transportplanlegging gir både reduserte kostnader, reduserte klimautslipp, og ferskere frukt og grønnsaker i butikken.

Hans Martin Espegren

Avdelingsleder Data Science i BAMA

Et komplisert problem som løses med data og algoritmer

Hans Martin Espegren, avdelingsleder Data Science i BAMA, er stolt og takknemlig for anerkjennelsen: — Vi har klart å ta et veldig komplisert problem og ved hjelp av data og algoritmer laget en enkel løsning som skaper stor og konkret verdi både for BAMA og for våre kunder. Løsningen vår for smart transportplanlegging gir både reduserte kostnader, reduserte klimautslipp, og ferskere frukt og grønnsaker i butikken. Edvard Liodden fra NoA Ignite synes teamet hos BAMA fortjente prisen, og trekker frem at det var spesielt lærerikt å bruke iterativ designmetodikk for å tilgjengeliggjøre denne teknologien for transportplanleggere i BAMA på best mulig måte.

Snorre Husby fra PA Consulting og Edvard Liodden fra NoA Ignite
Snorre Husby fra PA Consulting og Edvard Liodden fra NoA Ignite (Foto: Andreas Hammerø Eide)

— Dette er en skikkelig dedikert gruppe mennesker med genuint engasjement for å skape innovative løsninger for både folk og planet, og sånne folk er ordentlig motiverende å jobbe med.

Edvard Liodden

Designer, NoA Ignite

Ekspertjury og finalister fra ulike bransjer

Årets jury besto av ledende eksperter innen data og teknologi, inkluderte Winifred Etzel fra Aker BP ASA, Marthe Moengen fra Sopra Steria, Heidi Dahl fra Posten, Bjørn Lapakko fra Databutton, og Erlend Aune fra BI.

De øvrige finalistene var fra ulike bransjer og inkluderte:

  • HUB Ocean for deres Ocean Data Platform, en åpen plattform som skal legge til rette for at politikere, næringsliv og beslutningstagere kan ta bedre avgjørelser på vegne av havet og vår fremtid. Vi er stolte av å ha vært med på å bygge også denne løsningen - les mer om prosjektet her.
  • BUFDIR for deres AI-løsning som effektiviserer redaksjonsjobben for "Ung.no". Allerede etter syv måneder etter implementering så redaksjonen at de hadde spart nærmere 20 arbeidsdager. Les mer om hvordan Victor Undli, Data scientist i NoA Ignite, har hjulpet dem med å effektivisere kategoriseringen av spørsmålene som blir sendt inn.
  • Ruter for prosjektet "Kundeinnsikt gjennom kunstig intelligens" som gjorde det enklere å forstå kundeklager, og effektiviserte kundeservice gjennom en automatisk saksbehandler ved hjelp av AI som ser på innkommende klager via e-post og svarer dem som et menneske. Gjennom mange år som Ruters strategiske samarbeidspartner har NoA Ignite jobbet med videreutvikling og innovasjon av Ruters tjenestetilbud og digitale produkter. Les mer her.

Lær mer om HUB Ocean sin Ocean Data Platform