Hopp til innhold
Nyheter

Til Rwanda for å konkurrere om å realisere entreprenørdrømmen

published

Om noen uker samles nøye utvalgte unge entreprenører i Rwanda for en 8-dagers bootcamp. Der skal de presentere sine sosiale og bærekraftige løsninger for investorer og jobbe intenst med forretningsmodellen. Vinneren vil få støtte til å lansere sin løsning på markedet. Blant deltakerne er Eveline Debora Nuță, utvikler i NoA Ignite.

Tidemann Telix Tronerud og Eveline Debora Nuță
Tidemann Telix Tronerud og Eveline Debora Nuță

“Hva om lærere hadde én felles plattform som kunne strømlinjeformet opplæringen og hjulpet dem med å skape engasjerende kursmateriale? Kollabrix organiserer innhold, legger til rette for samarbeid mellom lærere og bruker kunstig intelligens (KI) for å redusere tiden det tar å lage opplæringsmateriale.”

Eveline Debora Nuță, best kjent som Debbie på NoA-huset, fikk ideen til Kollabrix da hun dro til hjemlandet Romania under pandemien.

Vi sitter i en sofakrok i femte etasje på NoA-huset med hver vår kaffekopp og snakker om eventyret hun og kollega Tidemann Telix Tronerud, interaksjonsdesigner i NoA Ignite, snart skal legge ut på.

Nå gjenstår kun siste etappe av innovasjonsprogrammet Unleash Plus: 8 intensive dager i Kigali, Afrikas ledende oppstartshub. Her skal 25 team inn i ‘Dragons' Den’ og pitche sine ideer til investorer og potensielle partnere hver dag. Basert på tilbakemeldingene de får, skal de videreutvikle forretningsmodellen.

Hva er Unleash?

Unleash har to innovasjonsprogrammer: Talents og Plus. I Unleash Talents blir 1,000 personer fra hele verden valgt ut til å delta. Felles for dem er at de har en stor lidenskap for sosial bærekraft.

I Unleash Plus samles sosiale- og bærekraftsentreprenører fra hele verden som sitter på en god idé, en ferdig utviklet prototype og et bra team – og som ønsker å gjøre en forskjell. I løpet av et 6- måneders inkubasjonsprogram får deltakerne tilgang til nye ferdigheter, verktøy, nettverk og ressurser som skal hjelpe dem med å ta ideen fra en minimumsløsning (pilot) til ‘product-market fit’.

– Det er et stort globalt problem

Debbie har lenge hatt ideen om å lage en digital læringsplattform. Kollabrix skal hjelpe lærere over hele verden med å skape bedre og mer engasjerende undervisningsopplevelser ved å frigjøre tiden de bruker på å lage selve opplæringsmaterialet.

Ideen oppstod da hun snakket med søsteren som jobber som lege i Romania. I tillegg til å jobbe fulltid som lege, underviser hun også medisinstudenter som en del av jobben. Mye av fritiden hennes går dermed med til å lage digitalt opplæringsinnhold til sine studenter fordi det materialet som finnes fra før ikke er godt nok.

Mange lærere bruker tid på å lage sitt eget undervisningsmateriale fordi det som finnes på felles plattformer er utdatert. Det er et stort problem globalt og nesten halvparten av lærerne verden rundt stresser over akkurat dette. Teknologien er ikke godt nok integrert og de sliter med å bruke digitale verktøy.

Eveline Debora Nuță

Utvikler i NoA Ignite

Ved hjelp av maler som er enkle å bruke og kunstig intelligens (KI) kan de bruke mindre tid på formattering og oppsett, og mer tid på å lage inspirerende presentasjoner som gjør det enklere for studentene å lære.

Plattformen legger til rette for bedre samarbeid, nettverking og deling av opplæringsmateriale mellom lærere.

“Da jeg dro til Romania i påsken, viste jeg prototypen til lærere for å høre hva de tenkte om løsningen. Det var spesielt interessant å snakke med universitetsprofessorer fordi de står fritt til å lage opplæringsmaterialet selv, og de er vant til å bruke digitale verktøy.”

Eveline Debora Nuță og Edvard Liodden, som begge jobber i NoA Ignite, reiste til Romania for å snakke med - og vise løsningen - til lærere
Eveline Debora Nuță og Edvard Liodden, som begge jobber i NoA Ignite, reiste til Romania for å vise prototypen til lærere

– Hvis de som har mye mindre ressurser enn meg kan få det til, så kan jeg gjøre det også

Gründer-reisen startet da Debbie deltok på Unleash Talent-programmet i India i fjor. Hun hadde hatt ideen lenge, men trodde ikke helt på at hun kunne gjennomføre den. I India møtte hun nærmere 1,000 mennesker som alle gjorde – eller ønsket å gjøre - noe for sosial, bærekraftig påvirkning.

Mange av de jeg møtte der gjorde allerede helt fantastiske ting i sine lokale samfunn. For eksempel var det en jente som lærte barn i fattige områder i India å lese. Flere av dem hadde veldig lite ressurser og kom fra langt mindre privilegerte steder enn meg. Det fikk meg til å innse at hvis de kan gjøre det, så kan jeg også få det til.

Debbie

På dette tidspunktet begynte Debbie å tro på at hun faktisk kunne begynne sin egen start-up. Samtidig startet NoA Innovation Space, en satsing hvor ansatte i NoA Ignite fikk muligheten til å utvikle innovative og bærekraftige konsepter i tverrfaglige team som de satte sammen selv.

“Jeg ble med på Innovation Space like før programmet var over. Jeg ble egentlig bare med fordi jeg ville lære mer om entreprenørskap, ikke fordi jeg faktisk hadde en idé. Rett før den siste samlingen spiste jeg lunsj med Benedikte (en kollega) som overtalte meg til å legge fram min idé, og hun hjalp meg med å presentere den.”

Debbie endte opp med å vinne Innovation Space. Nå skal hun og Tidemann, sammen med 25 andre utvalgte team, delta på den aller siste delen av Unleash Plus.

“Unleash Plus er et inkubasjonsprogram på 6 måneder. I løpet av dette halvåret jobber vi i sprinter og får hjelp av eksperter innenfor de domenene vi trenger hjelp til. En del av Unleash Plus-programmet er en 8-dagers bootcamp hvor vi pitcher inn løsningen hver dag og jobber intensivt med å forbedre forretningsmodellen.”

Debbie og teamet som deltar på Unleash Talents i India i 2022
Debbie sammen med teamet sitt når hun deltok på Unleash Talents i India
Debbie i India på Unleash Talents i 2022

Teamene som deltar i Unleash Plus har allerede et tydelig definert problem de skal løse og en ferdig utviklet prototype som har blitt testet på brukere. Mange har også et ‘minimum viable produkt’, altså en minimumsløsning eller en pilot. Felles for alle er at det også er et validert behov for løsningen i markedet.

“Unleash hjelper unge mennesker med å oppnå store ting.”

De inviterer folk med forskjellige bakgrunner, perspektiver og fra ulike steder, og setter sammen team som sammen velger et problem de skal løse. Teamene får deretter verktøyene de trenger for å løse problemet. Deltakerne lærer eksempelvis å forstå brukerbehov og bygge personas (målgrupper) for løsningen, skape prototyper og gjennomføre testing.

Vinneren av konkurransen får midler for å kunne fortsette å skalere løsningen og realisere drømmen. Vi ønsker Debbie og Tidemann god tur og masse lykke til i Rwanda!